In general, o harta mentală porneşte de la un concept sau o temă centrală, în cazul nostru violenţa şcolară. Pornind de la acest concept, am încercat să construiesc o hartă care să asocieze principalele aspecte ale muncii noastre ca profesori la clasă, ca directori de şcoală, metodişti sau ca inspectori şcolari, cu referire la problematica violenţei. Pentru a realiza harta mentală, putem utiliza linii de legatură, săgeţi, culori, imagini.
TEME DIVERSE
DISCRIMINARE SI RASISM LA ADRESA ROMILOR
Prezint o situatie pe care am aflat-o de la colegii mei, in timpul intalnirilor fata in fata. Din cate am inteles, aceasta situatie a aparut in presa. Este vorba despre o invatatoare care a refuzat sa primeasca in clasa sa o fetita de etnie roma. Fetita se transferase la noua scoala in timpul anului scolar si a fost repartizata la clasa acestei invatatoare.
Invatatoarea si-a motivat refuzul sustinand ca fetita are un grad redus de inteligenta si ca apartine etniei rome si nu doreste un astfel de copil la clasa respectiva. Ca urmare a atitudinii invatatoarei, fetita a fost izolata de ceilalti colegi. Afirmatia invatatoarei cu privire la gradul redus de inteligenta s-a dovedit total nefondata.
Acesta este cu caz de rasism clasic, manifestat prin atitudinea explicita negativa a cadrului didactic si a comportamentului discriminatoriu.
Masurile pe care conducerea scolii le-ar putea lua in vederea diminuarii manifestarile rasiste in scoala:
1. Sprijinirea unor activitati/contacte directe intre copii/tineri romi si neromi cu scopul de a-I pune pe acestia in situatia de a experimenta atitudini positive ale celorlalti (intreceri sportive, manifestari artistice intercultural)
2. Discutarea aspectelor referitoare la discriminare si rasism in cadrul Consiliilor scolare (profesoral, al elevilor, comisiilor),precum si organizarea de inatalniri informale, cursuri de formare ale actorilor implicati, dezbateri.
3. Introducerea clara a unor sanctiuni in ROI cu privire la refuzul de a oferi acesul egal la educatie.
DREPTURILE COPILULUI
Denumirea dreptului | Descrierea dreptului | Responsabilităţile mele, corelate acestui drept | Ce posibilităţi există de a îmbunătăţi respectarea acestui drept în şcoală | Cine ar putea contribui la îmbunătăţirea |
DREPTUL LA EDUCATIE | -am dreptul la educaţie primară gratuită, precum şi de acela de-a beneficia de studii secundare şi superioare -am dreptul să beneficiez de consiliere şi îndrumare profesională - am dreptul să-mi aleg filiera, profilul şi specializarea pe care doresc să le urmez - am dreptul să-mi aleg disciplinele opţionale pe care doresc să le studiez, din oferta CDS a şcolii | - să folosesc acest drept pentru a participa la toate activităţile curriculare, precum şi la activităţile educative şcolare şi extraşcolare - să folosesc acest drept pentru a-mi finaliza studiile şi a mă pregăti pentru viitoarea profesie pe care doresc s-o aleg | - elaborarea ofertei educaţionale a şcolii - elaborarea programelor pentru disciplinele opţionale ţinând cont şi de interesul/ preferinţele elevilor - popularizarea activităţilor educative extracurriculare organizate la nivelul şcolii - planificarea si organizarea de activităţi de orientare şcolară şi profesională, întâlniri cu specialişti din diferite domenii | - conducerea şcolii, şi Consiliul pentru curriculum prin elaborarea ofertei educaţionale - cadrele didactice ca autori de programe şcolare pentru disciplinele opţionale - directorul adjunct, coordonatorul pentru proiecte şi programe, prin Consiliul Elevilor - consilierul şcolar, diriginţii prin organizarea unor activităţi gen “Bursa profesiilor” pentru cunoaşterea specificului diferitelor domenii de activitate |
DREPTUL LA LIBERTATEA DE RELIGIE | -am dreptul să îmi declar apartenenţa religioasă fără teama de constrângeri - am dreptul să particip la orele de religie de tipul confesiunii căreia îi aparţin în afara şcolii, fără a fi obligată să iau parte la cele de religie ortodoxă, realizate în exclusivitate în şcoala mea - am dreptul să fiu informată despre programul alternativ la care trebuie să particip în timpul orei de religie, fără a mă simţi exclusă de la activităţi şi pentru a fi în siguranţă pe toată durata cursurilor | - să folosesc acest drept pentru a-mi asigura educaţia conform confesiunii religioase căreia îi aparţin prin participarea efectivă la aceste ore, în afara programului din şcoală - să studiez individual la biblioteca şcolii în timp ce colegii mei de clasă sunt la ora de religie ortodoxă | -întocmirea bazei de date / reactualizarea acesteia la începutul fiecărui an şcolar referitoare la tipul confesiunii religioase a tuturor elevilor din şcoală - elaborarea unei oferte alternative pentru elevii care nu doresc să participe la orele de religie ortodoxă - solicitarea programării orelor de religie aparţinând altor confesiuni | - secretariatul şcolii prin diriginţii care întocmesc situaţiile referitoare la elevi - conducerea şcolii conform orarului: întocmirea şi predarea bibliotecarei a listei nominale a elevilor - părinţii, profesorii de religie din alte şcol/ preoţi/pastori, etc |
PRO sau CONTRA SANCTIUNII?
Sanctiunea are rol de corecţie, elevul nu va proceda a doua oara la fel, fie chiar şi pentru a evita sancţiunea.
Orice fapta trebuie recompensata, dar si sanctionata, in functie de efectul sau.
Orice Regulament scolar prevede si sanctiuni bine delimitate, aplicabile in diverse situatii!
Sancţiunea are rol de protectie pentru ceilalti in cadrul organizatiei scolare.
Aplicata corect si consecvent, sanctiunea este eficienta, cu rezultate masurabile.
Sanctiunea poate fi aplicata in mod nejustificat, isi pierde astfel eficienta.
Pot aparea reactii extreme nedorite in urma aplicarii unei sanctiuni – alte comportamente violente, absenteism.
Poate aparea frica fata de sanctiune si de aici alte comportamente nedorite si greu de corectat.
Sanctiunea poate fi folosita arbitrar, nesustinuta de un Regulament.
In urma aplicarii sanctiunii creste sentimentul de frustrare si apare lipsa motivatiei pentru invatare.
Sunt de acord cu aplicarea sanctiunilor prevazute in Regulamentul de organizare şi funcţionare a unitaţilor de invaţamânt, dupa parcurgerea tuturor etapelor pana la aplicarea propriu-zisa a sanctiunii.
In acelasi timp, pledez pentru comunicarea eficienta si disciplinarea pozitiva:
-invaţarea comportamentului dorit, in paralel cu eliminarea comportamentului inadecvat
-invaţarea asumarii responsabilitaţii şi a rezolvarii problemelor cu care se confrunta copilul intr-un mod care sa nu afecteze negativ formarea unei imagini de sine adecvate;
-implicarea activa a copilului in procesul de invaţare a unor comportamente (stabilirea regulilor, identificarea consecinţelor comportamentului), copilul interiorizând regulile stabilite impreuna cu adultul, fara a fi nevoie ca acesta sa i le impuna prin constrângeri exterioare sau sa i le aminteasca de fiecare data.